Lichtjesfeest

Een week voordat het Kerstfeest begint wordt het Papendrechtse Lichtjesfeest gehouden. Het Lichtjesfeest wordt georganiseerd door een aantal Papendrechtse kerken, waaronder de Elimkerk.

Belevingstocht

Het Lichtjesfeest is een jaarlijks evenement voor jong en oud. Elk jaar zijn er ruim 3.000 deelnemers aan de belevingstocht. Met hun lantaarntjes gaan ze op zoek naar het Koningskind. Voordat de lampionoptocht van start gaat, zingen ze een aantal kerstliederen op het Marktplein en worden de lichtjes in de grote kerstboom ontstoken.

Levende Kerststal
De optocht start en eindigt bij de Markt. Onderweg is er van alles te zien en te horen: allerlei verlichte tafereeltjes die het kerstverhaal vertellen. De tafereeltjes worden met muziek en zang ondersteund. Zo beleef je de Stille Nacht, de herders en de schapen in het veld en uiteindelijk kom je uit bij de levende Kerststal met Jozef, Maria en het Kerstkind.

Waarom is de Elimkerk betrokken bij het Lichtjesfeest?
Met Kerst vieren we de geboorte van Jezus Christus. Hij is het Licht van de wereld. Daarom is het goed om dit feest niet alleen binnen de kerkmuren te vieren, maar ook erbuiten met de mensen op straat. Want door allerlei festiviteiten zoals kerstmarkten, kerstdiners en de kerstman, wordt de echte betekenis van het Kerstfeest vaak ondergesneeuwd.
De betekenis van het feest is, dat God ons mensen niet in de steek heeft gelaten in onze misère, maar Hij is zelf in deze wereld gekomen om ons mensen weer op te zoeken en te redden. Hij werd mens in de persoon van Jezus Christus en was zo één van ons".